onsdag 13 oktober 2010

Familjeliv

Flickan, spretigt pojksmal, fnissar och vrider lite på sig när han ställer frågan. Om hon tycker om att sy? Det har hon inte funderat så mycket över. Hon har ett jobb, det är inte alla som har det. Och de flesta av hennes vänner är också där. Hennes mamma också, och systrar. Hur skulle de annars hinna träffas?

Luften är full av tygdamm. Symaskinerna i långa rader, vid varsitt litet grått bord, dunkar. Hennes långa hår faller ner över symaskinen och hon stryker otåligt bort det, ger till sist upp och lindar en överbliven tygremsa runt det och knyter en tofs. Skyndar sig att fortsätta med den översta i högen av rosa t-shirtar som ska kantfållas. De färdiga har hon släppt i en påse vid sitt högra ben.

Om hon är ledig ibland? Jodå. Nästan alla söndagar. Men om det är högsäsong går det inte. Då sover hon i fabriken ibland. Det går bra, det finns gott om tyghögar att sova på. Händerna värker när de jobbar så intensivt, förstås. Men det finns många att fnissa med. De har det ganska bra, hon behöver inte smutsa ner sig. Tygdamm kan man stå ut med.

-----

Det spritter i hennes ben. Hon drar otåligt i mammas hand. Nu ska de in och köpa nya kläder. Därinne finns de, de rosa tröjorna med Hello Kitty som hon sett i skyltfönstret. Fina, visst, men ännu bättre är det som kommer sedan.
”Visst går vi och fikar sen, mamma?” Rösten är full av förväntan.
”Absolut, sötis!” Hon ler, mamman som fått egentid med sin flicka denna söndag. ”Jag antar att du vill ha kladdkaka med grädde?”
”Mm. Vad du är bra, mamma!”



(uppmaning: skriv om ett samband)

2 kommentarer:

  1. Ja man borde nog tänka till lite mera om vem som egentligen har sytt T_shirten; Du fick fram de tvâ sidorna pâ ett fint sätt

    SvaraRadera
  2. Just i morse funderade jag över hur det är i fabrikerna som tillverkar trikån till T-shirts. Din text är mycket välskriven och inte överdrivet polariserad.

    SvaraRadera